Helmrails is een van de meest gebruikte railssystemen in de theatertechniek vanwege de veelzijdige toepasbaarheid en een uitgebreid pakket accessoires. Helmrails is er in verschillende uitvoeringen, is elektrolytisch verzinkt.  

 

De keuze van de juiste Theater gordijnrails is afhankelijk van een aantal gegevens, zoals het gewicht van de Rails en gordijnen samen. Het soort plafond of muur bepaald de montage mogelijkheden. Er moet gekeken worden of het totaalgewicht gedragen kan worden door het plafond of de muur, dat bepaald ook het aantal ophangpunten en welke rails er gebruikt kan worden. 

 

Wij hebben een keuze gemaakt van Helm gordijnrails die het meeste gebruikt wordt voor theater technische toepassingen. Helmrails heeft een uitgebreid pakket montage mogelijkheden en Runners en Rolwagens die soepel lopen en voldoende gewicht kunnen dragen. Op onze website vindt u Helm profielen: 13 – 45 – 100.

Helmrails is niet alleen geschikt voor het ophangen van gordijnen maar ook voor kabel transport – deuren – props – zeilen – interieur - wanden. 

 

De Helmrails 45 heeft een afmeting 24 x 25 mm (aan de buitenkant gemeten.) Helmrails 45 is leverbaar in een maximale lengte van 6 meter, om een langere lengte te maken kan de rails aan elkaar gekoppeld worden.

Gordijnrails helm 45 - 25 x 24 mm.

Voor montage van helmrails 45 is er een uitgebreid pakket met wand en plafond steunen - eindstoprunners. Dit pakket montage materialen zijn iets zwaardere dan de helmrails 13 en dus zwaarder belastbaar.                                                                 

Ophangpunten van Plafond of wand steunen worden om de 1 meter geplaatst en aan de 2 uiteinden 50 cm. Voor helmrails 45 zijn er stalen runners en rolwagens voor het ophangen van zwaardere lasten, met 2 tot 4 wielen en een belasting van maximaal 20 kg.

Voor de Helmrails 45 zijn er verschillende runners leverbaar voor het ophangen van gordijnen, decor, voor zeilen zijn er speciale runners. Het bevestigen van gordijnen of zeil aan de runner kan op verschillende manieren zoals met: S-haken, wartels, musketonhaak haken, tyrap, RVS tyrap. Bij het gebruik van S-haak of wartel, zit er ruimte tussen de onderkant van de rails en bovenkant van het gordijn van circa 4 cm. Deze optie is dus niet geschikt als u een gordijn ophangt voor een raam, met het doel om te verduisteren. Helmrails 45 in niet geschikt voor gordijnen met steekhaken.

Om een runner soepel te laten lopen in een helmrails is het raadzaam om een gordijn recht onder de runner te hangen. Voor het ophangen wordt veel gekozen voor de S-haak, deze is geschikt voor strakke gordijnen met ogen maar niet voor geplooide gordijnen. Een gordijn moet kunnen bewegen onder de runner, een S-haak kan een runner scheef trekken in de rails waardoor het niet soepel meer loopt. Een beter oplossing is de Wartel met draaipunt die zorgt ervoor dat de runner niet scheef wordt getrokken in de rails en alles soepel blijft lopen.        

Voor het ophangen van helmrails 45 aan een ronde aluminium buis en truss zijn er klemmen voor buis van 35 – 40 of 50 mm. Dit is een oplossing als me de rails regelmatig moet op en afbouwen.

!