Helmrails is een van de meest gebruikte rails in de theatertechniek vanwege de veelzijdige toepassingen en zeer uitgebreid pakket accessoires. Helmrails is er in verschillende uitvoeringen is elektrolytisch verzinkt of gegalvaniseerd.

 

Helmrails nummer 13 is een gegalvaniseerde van staal, met een afmeting 19 x 19 mm buitenwerks gemeten. De helmrails 13 is leverbaar in een maximale lengte van 6 meter aan 1 stuk, rails langer dan 6 meter kan aan elkaar gekoppeld worden.

 

Voor montage van helmrails 13 zijn er wand en plafond steunen - eindstoprunners  S-haken – wartels. Voor het monteren van helmrails 13 hebben wij zelf een aanvulling gemaakt op de bestaande montage materialen. Deze montage materialen zijn in een iets zwaardere uitvoering en zijn na gemaakt van de helmrails 45 en 100. De  wandsteun – plafondsteun hebben een M4 stel boutjes om de rails beter vast , de koppelbus is instelbaar doormiddel van M4 boutjes. De plafond steunen en koppel bussen zijn aangepast om deze verlaagd op te kunnen hangen aan een draadeind M6.   

Plafond of wand steunen worden om de 1 meter geplaatst en aan de 2 uiteinden van de rails om de 50 cm, om het totale gewicht op te vangen als de gordijnen open zijn.

Gordijnrails Helm 13 = 19 x 19 mm - 1,5 mm dik.

Voor helmrails 13 zijn er verschillende runners leverbaar voor de theatergordijnen, er zijn ook kunststof runners voor zeil. Bij het ophangen van gordijnen aan Rails 13 met runners met en S-haak of wartel, zit er ruimte tussen de onderkant van de rails en bovenkant van het gordijn van circa 4 cm. Helmrails 13 in niet geschikt voor gordijnen met steekhaken.

Een wartel is om gordijnen te laten draaien aan de runner bij het open en dicht schuiven, zonder wartel kan de runner slecht lopen in de rails. Hang een theater gordijn niet recht onder de rails of loopt de bovenkant van het gordijn tegen de rails, kan de runner scheef worden getrokken en niet goed rollen. Een S-haak is niet geschikt voor het ophangen van geplooide gordijnen, dit komt omdat de S-haak de runner scheef kan trekken en dan loopt de runner niet soepel. 

Voor het ophangen van helmrails 13 aan een aluminium truss of buis zijn er truss klemmen voor buis van 35 of 50 mm dik.

!