Helmrails is een van de meest gebruikte rails in de theatertechniek vanwege de veelzijdige toepassingen, uitgebreid pakket accessoires en betrouwbaarheid. Helmrails is er in verschillende uitvoeringen, is elektrolytisch verzinkt.  

 

We beginnen met de kleinste Helmrails nummer 13, met een afmeting 19 x 19 mm buitenwerks gemeten. De helmrails 13 is leverbaar in een maximale lengte van 6 meter aan 1 stuk, helmrails langer dan 6 meter kan aan elkaar gekoppeld worden.

 

Voor montage van helmrails 13 is er een standaard pakket met wand en plafond steunen - eindstoprunners  S-haken – wartels. Voor het monteren van helmrails 13 hebben wij zelf een aanvulling gemaakt op de bestaande montage materialen. Deze montage materialen zijn in een iets zwaardere uitvoering en zijn na gemaakt van de helmrails 45 en 100.                                                                    

De wandsteun – plafondsteun hebben een M4 stel boutjes om de rails beter vast te zetten. De koppelbus is beter stelbaar door van M4 boutjes net als bij de grotere helmrails. De plafond steunen en koppelbussen zijn aangepast om deze verlaagd op te kunnen hangen aan een draadeind M6.   

Gordijnrails Helm 13 met afmeting 19 x 19 mm - 1,5 mm dik.

Plafond of wand steunen worden om de 1 meter geplaatst en aan de 2 uiteinden van de rails om de 50 cm, om het totale gewicht op te vangen als de gordijnen open zijn.

Voor helmrails 13 zijn er verschillende runners leverbaar voor theatergordijnen en er zijn ook kunststof runners voor zeil. Voor het bevestigen van gordijnen of zeil aan de runner zijn er verschillende mogelijkheden, S-haken, wartels, musketon haken, tyrap, RVS tyrap. Bij het gebruik van S-haak of wartel, zit er ruimte tussen de onderkant van de rails en bovenkant van het gordijn van circa 4 cm. Helmrails 13 in niet geschikt voor gordijnen met steekhaken.

De beste oplossing is de wartel die zorgt ervoor dat het gordijn kan draaien aan de runner en zorgt dat de runner soepel kan lopen in de helmrails. Bij het gebruik van de andere opties zoals de S-haak, kan de runner slecht gaan lopen omdat deze de runner scheef kan trekken in de helmrails. Een S-haak is niet geschikt voor het ophangen van geplooide gordijnen. Hangt een theater gordijn niet recht onder de rails of loopt de bovenkant van het gordijn tegen de rails zal deze ook niet goed lopen.

!