In theater worden veel aparte woorden gebruikt, wij legen er een aantal uit. 

Coulissen

  • Beschrijving

In een theater worden coulissen gordijnen gebruikt om een speelvlak aan te passen aan een voorstelling en de inkijk vanuit de zaal af te stoppen. Het speelvlak is de oppervlakte wat een theater voorstelling wil gebruiken voor het optreden. Coulissen dienen dan ook om de toneelspelers op te laten komen vanuit de zijkanten. De coulissen gordijnen hebben knooplintjes aan de bovenkant om ze aan de buis te hangen, deze worden net zo geknoopt als een veter met een strik.

Naast de coulissen gordijnen zijn er friezen dat zijn gordijnen die horizontaal hangen en het afstoppen van het speelvlak compleet maken. Deze friezen dienen ook om de toneelverlichting te verbergen, gezien vanuit de zaal. Friezen worden ook opgehangen met knooplintjes net als de poten.

Balletvloer

  • Beschrijving
Balletvloer is een speciale vloer die op een podium wordt gelegd om de vloer geschikt te maken voor ballet. Balletvloer is leverbaar in verschillende kleuren, maar de meest gebruikte kleur is zwart en wit. Balletvloer heeft een speciale toplaag die balletvloer geschikt voor klassiek ballet, de vloer mag alleen schoon gemaakt met een balletvloer reiniger. Balletvloer is niet geschikt voor dansen met harde schoenen, naaldhakken of tapdansen. Balletvloer wordt vaak gebruikt voor modeshows of het aankleden van de vloer van tijdelijke podia. Balletvloer is 160 of 200 cm breed zit op rollen van verschillende lengtes, vloer is makkelijk op maat te snijden met een Stanley mes. Balletvloer wordt aan elkaar geplakt met gaffer tape in de kleur van de vloer. De banen balletvloer worden op de naden iets van elkaar gelegd en dan afgeplakt, dit om bol staan te voorkomen als de vloer uitzet.       
!